Nātres

·       Nātres ir viens no pirmajiem pavasarīgajiem zaļumiem, ar ko var bagātināt savu ēdienkarti. No nātrēm var gatavot dažādus gardus ēdienus – zupas, plācenīšus, pelmeņus, salātus, kā arī zaļos kokteiļus. Nepieciešama tikai izdoma un iedvesmu!

Lieto

·       Nātres lakstus, sakneņus un saknes.

Vērtīgais sastāvs

·       Svaigās lapās nātru C vitamīns ir divas reizes vairāk nekā upenēs, bet karotīns vairāk kā burkānos. Savukārt, C vitamins ir ļoti nepieciešams organismam gan imunitātes uzturēšanai, gan brīžos un periodos, kad ir paaugstināts stresa līmenis. Par to runā dr. Konrāde šajā video 26.minūtē: https://ugunsskola.lv/cilvekjauda1/

·       Nātres ir bagātas ar jodu, magniju, kāliju, silīciju, fosforu, selēnu, mangānu un citām vērtīgām vielām. Kā arī ar dažādiem vitamīniem un skābēm, kā arī pavasarī tik vajadzīgais dzelzs.

Kā nātre mums palīdz

·       Nātru iedarbība ir savelkoša, diurētiska, tonizējoša, barojoša, aptur asiņošanu, stimulē asinsriti, piena veidošanos, izmanto pret alerģiju.

·       Mazina cukura līmeni asinīs un veicina vielmaiņu, mazina holesterīna līmeni.

·       Nātres iekšķīgi ieteicamas mazasinības, anēmijas, avitaminozes, vispārēja spēku izsīkuma, kuņģa spazmu, hronisku vēdera aizcietējumu, pie muskuļu sāpēm, pie klepus. Attīra asinis.

·       Tās lieto pie visām hroniskām saslimšanām, kad ir pazeminātas organisma aizsargspējas pret dažādiem apkārtējās vides kairinājumiem.