Šobrīd jau uz pārziedēšanas pusi iet gaiļbiksītes savā saulainajā dzeltenumā. Gaiļbiksītes satur A, C un E  vitamīnus, tās ir lielisks vitamīnu avots pavasarī. Lieto salātos, ar ziediem var aromatizēt dzērienus.

Tajās esošās vielas stiprina imunitāti, attīra organismu. Šo augu ieteicams lietot jutīgiem cilvēkiem, kuriem ir nosliece emocionālu nestabilitāti – nomierina J.

Gaiļbiksīšu tēja ir labs līdzeklis migrēnas ārstēšanai, kā arī iedarbīga plaušu slimībām, menstruālā cikla stabilizēšanai, kā arī klepus, aizsmakuma un elpošanas ceļu iekaisuma ārstēšanā. Šis augs ieteicams arī vēdera aizcietējuma gadījumos.

Gaiļbiksītēm ir izcilas garšas īpašības atšķirībā no daudziem citiem savvaļas augiem. Lapas uzturvērtības ziņā pārspēj daudzus lapu salātus.

Gaiļbiksīšu lapas var pievienot zaļajiem kokteiļiem, sasmalcināt un papildināt biezpienu, jogurtu, kefīru, sautējumu vai arī izmantot krēmzupu dekorēšanai. Kaltētas lapas atgādinās medainu garšu. Ziedus vislabāk izmantot tējas gatavošanai.

Pāris lapiņu gaiļbiksīšu ir pietiekami, lai nodrošinātu cilvēka organismu ar nepieciešamo C vitamīnu devu dienā.

Daudzas tautas gaiļbiksītēm ir piedēvējušas īpašu maģisku spēku. No senajiem ķeltiem un galliem tiesības vākt šo augu bija vienīgi par druīdiem sauktajiem priesteriem.

Augs var būt kairinošs, tāpēc to nevajadzētu lietot grūtniecēm un cilvēkiem, kas nepanes aspirīnu.

Šis ir viens no retajiem augiem, kura visas sastāvdaļas ir izmantojamas.

Pieneņu un gaiļbiksīšu salāti:

Pieneņu lapas, maurlokus, gaiļbiksīšu lapas, rukolas lapas sagriez. Bļodiņā iemaisi linsēklu eļļu, citronu sulu, baltos piparus un sāli. Jebkuras sastāvdaļas vari variēt pēc sirds patikas.

Lai labi garšo!

Gailbiksites small