Ja vēlies samazināt vai atteikties no kafijas lietošanas ikdienā, interesants variants eksperimentam būs cigoriņu kafija. Tā bija zināma jau senos laikos, kad kafija bija ekskluzīva prece, un mūsu senči izmantoja to, kas bija pieejams, lai gūtu mundrumu dienas gaitām. Cigoriņu kafija ir gatavota no cigoriņu saknes.

Interesanti, ka cigoriņa dzimtene ir Vidusjūras reģions, bet pamazām tas ir pārgājis savvaļā daudzviet Eiropā, Ziemeļamerikā un Austrālijā.

Cigoriņš ir ziedošs augs no pieneņu dzimtas. Tai raksturīgs izturīgs kāts, gaiši violeti ziedi un lapas, ko parasti izmanto salātos.

Lai gan cigoriņu kafijas vēsture nav pilnīgi skaidra, tiek uzskatīts, ka tā ir radusies 1800. gados Francijā milzīga kafijas trūkuma laikā. Meklējot līdzīgu aizstājēju, cilvēki sāka iejaukt cigoriņu saknes savā kafijā.

Mūsdienās cigoriņu kafiju joprojām var atrast daudzviet pasaulē, un to bieži izmanto kā parastās kafijas alternatīvu bez kofeīna.

Cigoriņu kafijas garša ir līdzīga kafijai, bet tai ir aromāts, ko bieži raksturo kā koksnes un riekstu maisījumu.

Ci­go­ri­ņu sak­nēs ir rūg­ta eks­trakt­vie­la, tauk­vie­las, miec­vie­las, ol­bal­tum­vie­las, pek­tīns, C, B1, E vit­amīns, ēte­ris­kās eļ­ļas, mi­ne­rāl­sā­ļi un liels dau­dzums mik­ro­ele­men­tu.

Ci­go­ri­ņi satur oligosaharīdus, kas ir probiotiķi un palīdz uzturēt veselīgu kuņģa un zarnu traktu. Kā arī uzlabo ak­nu dar­bī­bu, vei­ci­na žults sek­rē­ci­ju, uz­la­bo viel­mai­ņu, ār­stē cu­kur­sli­mī­bu. Augs ir ļoti rūgts, tāpēc tas lieliski stimulē un tonizē gremošanu, kā arī ir maigs caurejas līdzeklis.

Kā liecina pētījumi, cigoriņi palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs, kā arī samazināt iekaisumus.

Ziedupļavā atradīsi 4veidu cigoriņu kafijas dzērienus:

Cigoriņus ar apiņiem – kafeja Viesīte

Cigoriņus ar kaņepi– kafeja Sēlija

Cigoriņi ar miežiem– kafeja Alīda

Cigoriņi arrudziem – kafeja Paulīne

Lai labi garšo!