
Cigoriņu kafijas kā veselīgs kafijas aizstājējs
Ja vēlies samazināt vai atteikties no kafijas lietošanas ikdienā, interesants variants eksperimentam būs cigoriņu kafija. Tā bija zināma jau senos laikos, kad kafija bija ekskluzīva prece, un mūsu senči izmantoja to, kas bija pieejams, lai gūtu mundrumu dienas gaitām. Cigoriņu kafija ir gatavota no cigoriņu saknes.
Interesanti, ka cigoriņa dzimtene ir Vidusjūras reģions, bet pamazām tas ir pārgājis savvaļā daudzviet Eiropā, Ziemeļamerikā un Austrālijā.
Cigoriņš ir ziedošs augs no pieneņu dzimtas. Tai raksturīgs izturīgs kāts, gaiši violeti ziedi un lapas, ko parasti izmanto salātos.
Lai gan cigoriņu kafijas vēsture nav pilnīgi skaidra, tiek uzskatīts, ka tā ir radusies 1800. gados Francijā milzīga kafijas trūkuma laikā. Meklējot līdzīgu aizstājēju, cilvēki sāka iejaukt cigoriņu saknes savā kafijā.
Mūsdienās cigoriņu kafiju joprojām var atrast daudzviet pasaulē, un to bieži izmanto kā parastās kafijas alternatīvu bez kofeīna.
Cigoriņu kafijas garša ir līdzīga kafijai, bet tai ir aromāts, ko bieži raksturo kā koksnes un riekstu maisījumu.
Cigoriņu saknēs ir rūgta ekstraktviela, taukvielas, miecvielas, olbaltumvielas, pektīns, C, B1, E vitamīns, ēteriskās eļļas, minerālsāļi un liels daudzums mikroelementu.
Cigoriņi satur oligosaharīdus, kas ir probiotiķi un palīdz uzturēt veselīgu kuņģa un zarnu traktu. Kā arī uzlabo aknu darbību, veicina žults sekrēciju, uzlabo vielmaiņu, ārstē cukurslimību. Augs ir ļoti rūgts, tāpēc tas lieliski stimulē un tonizē gremošanu, kā arī ir maigs caurejas līdzeklis.
Kā liecina pētījumi, cigoriņi palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs, kā arī samazināt iekaisumus.
Ziedupļavā atradīsi 4veidu cigoriņu kafijas dzērienus:
Cigoriņus ar apiņiem – kafeja Viesīte
Cigoriņus ar kaņepi– kafeja Sēlija
Cigoriņi ar miežiem– kafeja Alīda
Cigoriņi arrudziem – kafeja Paulīne
Lai labi garšo!